Så tar du hand om din skjorta

Såhär tar du hand om din Bardvier skjorta:
 Det är otroligt viktigt att ta hand om din skjorta. Av väldigt många olika anledningar men framförallt för din egen skull. För att få så lång livslängd som möjligt för din skjorta bör du följa våra skötselråd som följer. Viktigt att ta hänsyn till vilken färg din skjorta har samt vilken typ av fläck det är.

Jag vill hålla min vita skjorta längre:
 Knäpp upp skjortan, vänd den ut-&-in samt vik upp din krage. Tvättas därefter med enbart vita kläder. Använd låg centrifugering eller ingen alls och häng upp skjortan efter tvätt. För att underlätta din strykning räta ut krage samt manschetterna.

Hur håller jag min mörka skjorta mörk längre?
 Se alltid till att tvätta din mörka skjorta med andra mörka kläder. För att hålla lystern i din mörka skjorta använd inte något annat tvättmedel än ett tvättmedel för mörkaplagg. De är mycket skonsammare mot din skjorta och framförallt minimerar du risken för att din skjorta bleknar i förtid. Tvätta på en låg temperatur utan centrifugering, även här vänd skjortan ut-&-in och upp med kragen.Bör torkas genom att den hänger på galge, undvik att torka i direkt solljus.

suit-1971670
buttons-1001487

Hur tar jag bort de vanligaste fläckarna?
 Oavsett vilken färg eller skjorta du har kan fläckar förstöra den. En av de absolut viktigaste sakerna som är avgörande om din skjorta kommer bli ren eller inte är hur snabbt du hinner behandla fläcken. Så fort som möjligt är det absolut bästa. Försök att inte skrubba för hårt för att få bort fläcken då det kan förstöra tyget.

Eftersom du är i ständig rörelse i din vardag har vi listat några av de vanligaste fläckarna som uppstår. En sann gentleman bör veta de bästa knepen på följande fläckar:

Kaffe- har du ingrodda fläckar kan du försöka applicera Vanish innan du lägger den i tvätten. Det är dessvärre ingen garanti på att fläckarna försvinner om de är ingrodda sedan en tid tillbaka. Spiller du kaffe och direkt sköljer din skjorta under kallt vatten bör fläckarna gå bort. Vi rekommenderar annars att du tar av den och tvättar den snarast.

Blod- har du skurit dig undertiden du förberedde middagen och det har kommit blod på din skjorta. På med kranen på kallt, skölj genast bort överflödigt blod och fortsätt tvätta bort fläcken. Låt torka försiktigt och behandla ditt sår. Se till att plåstra om ordentligt och vi rekommenderar att någon annan tillagar det sista av måltiden.

Vin- har kvällen avslutas med ett trevligt glas Le Volte dell’Ornellaia, där du missbedömde avståndet mellan ditt glas och munnen. Då är det dags att springa till köket och ta fram din kryddsamling. Mer specifikt, ta av dig tröjan och strö på salt. Låt saltet ligga ett tag och absorbera vinet. Efter ca 15-20 min skölj av med kallt vatten. Vi rekommenderar att du tvättar skjortan direkt.

Svett & deodorant- Har du slarvat med att använda dig av deodorant eller satt på din skjorta för tidigt innan den hunnit torka, kommer de uppstå fläckar runt de områdena du har störst problem med. Har detta hänt och du ser dessa fläckar rekommenderar vi att du använder färglöst diskmedel med vatten. Applicera varsamt på de utsatta områdena, låt verka i ca 15-20 minuter. Därefter tvätta som vanligt.

Varför får jag deodorant fläckar?
Kanske är du en av de som svettas oerhört mycket eller du kanske bara inte har tid på morgonen att vänta på att din deo skall torka. Oavsett vad så är dina svettfläckar inte enbart ditt fel. Men du skulle definitivt kunna minimera risken för att de skall förekomma. Först och främst: när du applicerar din deodorant. LÅT DEN TORKA! För det andra: försök att välja en deodorant med så lite eller ingen aluminiumförening.

Bild-till-om-vara-skjortor
Bild-till-om-vara-skjortor1

Vävinformation

Tyger vävs med många olika tekniker, här har vi urskilt några av de vanligaste teknikerna.
Ni kan även se vilken teknik våra skjortor har blivit vävda i.

      Väv:                      Beskrivning:

  • Tuskaft-          Är den enklaste av alla vävar. Lika stora varp-och väftrådar vävs samman en efter en.
  • Poplin-            Är ett tätt vävt tyg som också vävs samman med lika tjocka garn i varp samt väft. Värpgarnet är mycket tätare packat, nästan alltid dubbelt så tätt som väften.
  • Oxford-            Är ett mycket tyngre tyg än poplin. Det är ett starkt tyg vävt i en korgväv med två varpgarn parallellt och ett tyngre, mjukare fyllnadsgarn i väften. Vävs den med färg kallas den för Oxford Chambray.
  • Pinpoint-         Är en variant av oxfordväven. Garnet är tunnare vilket gör det till en mix av poplin och oxford.
  • Fil-à-Fil-          Vävs med två lika färger vilket ger en lite oregelbunden effekt. Det är ett tunt och bekvämt material som ofta används vid enfärgade skjortor.
  • Twill-               En metod som skapar ett diagonalt mönster i tyget vilket generellt gör dem mjukare och på så viss mer skrynkelmotståndiga.
  • Herringbone-  Är en variant av Twillväven. Skillnaden är att mönstret som mer liknar benen på en fisk.
  • Dobbyväv-      Är vanligtvis en konstruktion för att skapa en textyr i tyget. Den innehåller ofta flera olika typer av vävtekniker samt garntjocklekar.
  • Flanell-            Vävs som antigen tuskaft- eller twillväven. Tillverkas av löst spunna garner vilket ger tyget en mjukare känsla.