Stilguide

slim fit skjortor
Stilguide

Välj rätt slips

Bara för att vi har burit slips i många hundra år så betyder inte det att vi alltid är säkra på hur man matchar den rätt med de övriga plaggen. Det är inte en självklarhet att man hinner med i det ständigt svängande trenderna. Modet ändras hela tiden men en sak som alltid består är stil.

Vi på Bardvier föredrar de klassiska stilrena stilarna framför trenderna som kommer och går. En klassisk look med en bra balans utgör det briljanta i en genomtänkt outfit. Den klassiska stilrena outfiten behöver varken vara tråkig eller ”beige” utan snarare tvärtom. Vid rätt kombination står snarare en klassisk outfit ut ur mängden. Man behöver inte alltid utmana status quo,  vi tänkte hjälpa dig att få till ytterligare en fullträff.

Att matcha enfärgat med ett mönster är alltid tacksamt och snyggt, då handlar det mer om att träffa rätt i färgvalen. Vilka mönster som är snygga blir i sammanhanget mer en smaksak är ett felsteg, vissa gillar inte randigt, andra tycker inte om rutigt och en del bortser gärna ifrån prickar. Oavsett vilken mönstring som är din favorit har du en tidlös klassik outfit.

Bär man istället en mönstrad skjorta eller kostym som man tvunget vill matcha med en mönstrad slips måste mönstret skilja i storlek, gärna en hel del. Annars så riskerar du att se ut som en matta på två ben.

En fotnot att tänka på när du matchar en slips i samma färg som din skjorta eller kavaj är att nyansen bör vara starkare på slipsen i sammanhanget. Har du till exempel en ljusblå skjorta och vill  ha en blå slips till den är det viktigt att slipsen är betydligt mörkare i sin blå färg än av skjortan är. Slipsen bör bryta av gentemot skjortan, inte smälta in. Av just den anledningen avråder vi ifrån att matcha slipsen med skjortans färg. Utgå hellre ifrån att matcha slipsen med  samma färg och nyans som kavajen . Det bidrar till att din outfit genomstrålar medvetenhet samt självsäkerhet.

Matcha strumporna rätt

Strumporna har verkligen tagit fäste i vårt nutida mode och blivit en accessoar att leka och bryta av med. Gå tillbaka ca 6 år i tiden så var det oerhört ovanligt att man hade randiga och färgglada strumpor till sin outfit. Idag  har det däremot blivit en självklarhet att man har några olika färgglada alternativ i strumplådan med både ränder och prickar. Framför allt de senaste åren har strumpan verkligen varit på frammarsch i det manliga modet och detta bäddar för en del tveksamma matchningar.

Du har säkert själv någon gång funderat på vilka strumpor du ska matcha till dina skor eller byxor för dagen!?

Det är kanske en av de enklaste accessoarerna att använda  sig av och det finns endast ett fåtal riktlinjer (enligt oss) att gå efter. Eftersom vi vill hjälpa dig till en bättre stil tänkte vi vara generösa och dela med oss av dessa riktlinjerna.

Till att börja med: har du en klassisk svart strumpa så är det en svart strumpa. De enda regler som finns är de du själv sätter upp.  Det är bara att köra på!

När det kommer till färgglada strumpor, enfärgade, mönstrade, randiga, prickiga osv så krävs det lite tanke bakom matchningen för att få önskat resultat. Till att börja med: har du strumpor i samma färg som dina skor kommer detta göra så att dina skor upplevs som längre. Denna illusion är sällan snygg, vi rekommenderar därför att strumporna inte skall matcha med skorna. Ett vanligt misstag är att  matcha strumporna med byxan. Vilket leder till att dina byxben och ankel smälter ihop, vilket i sin tur gör att du förlorar poängen med att strumpan i sig är en accessoar. Vid val av en kulörstark byxa med matchande strumpor kommer detta se minst sagt ovårdat ut.

Såhär ska du tänka, strumporna ska bryta av mellan ben och fot. Antigen matchar du den med något på den övre delen av kroppen som en näsduk, slips eller ett bälte eller så ska den sticka ut helt. Detta bidrar till att din outfit ser genomtänkt och medveten ut. Enkelt!

Slipsknut efter tillfälle

Det finns många olika slipsknutar. Olika knutarna gör sig bra i olika sammanhang och genom att välja knut efter tillfälle så kan vi reglera hur uppklädda vi uppfattas. De vanligaste slipsknutarna är Half Windsor och Windsor. Det är knutar som är lätta att få till snyggt, som passar in bra i alla sammanhang, är säkra val och de flesta som bär slips regelbundet eller i mellan åt kan knuten.
För den som ska iväg på en aningen festligare tillställning och känner att de vill sticka ut från mängden och addera det lilla extra till klädseln så finns där andra alternativ. Våra favoriter i sammanhanget är The Eldredge och The Trinity. Det krävs lite extra tid framför spegeln för att få till knuten snyggt men de är det värt. De lyfter inte bara din outfit under kvällen utan bjuder även upp till trevliga samtal.

Klicka för större bild

Eldredge tie knot guide

Klicka för större bild

Trinity tie knot guide