Slipsens historia

 Berättad av Bardvier

För att berätta slipsens historia måste vi börja från början. Slipsen bars från början endast som ett funktionellt plagg. Den härstammar ifrån det gamla tygstycket kravatt. Som förr bars av kroatiska soldater för att skydda sig mot kyla samt att identifiera sin rang inom armén. Under början på 1600-talet när det 30-åriga kriget ägde rum blev fransmännen mycket förtjusta i de kroatiska soldaternas halsbonader. Frankrike var på den tiden, precis som idag en ledande nation inom mode. Med ett stort inflytande på omvärlden om vilka trender som gällde spred sig slipsen från Frankrike ut i Europa. Då i sin tidiga scarfs liknande form vilket kom att snappas upp av engelsmännen som i sin tur utvecklade slipsen mer åt det hållet som den är idag.

scissors
necktie-2191167

Slipsens historia fortsätter och under 1800-talet frångick man de stora scarfs liknande halsbonaderna och slipsen kom att bli längre samt smalare. I samband med detta fick den sitt nya namn ”Tie” som rakt översatt betyder knyta. Under början av 1900-talet moderniserades slipsen av en New Yorkare vid namn Jesse Langsdorf. Det var också under den här tiden som de börjades att utvecklas olika typer av knutar, färger samt mönster. Sedan dess har slipsen bibehållit sitt utseende ända fram till modern tid.

Idag bärs slips av både unga och äldre. Den passar bra till festliga sammanhang, går också att bära till vardags och är enligt oss på Bardvier en ”everyday wear”.