Skjortans historia

      Berättad av Bardvier

Skjortans historia går lång tillbaka och ett ämne som ofta kommer på tal är hur länge den har sett ut som den gör idag. Man kan inte med säkerhet säga exakt var den härstammar ifrån eller exakt hur gammal den är men det hittills äldsta fyndet som liknar en skjorta är gjort i Egypten och tros vara från ca 3000 f. Kr.

Ett faktum är att plagget har burits sedan lång tid tillbaka. Det var troligen under slutet på 1800-talet som den fick det utseendet som lever kvar än idag. Det var nämligen då man började använda skjortor med helknäppt bröst. Fram till dess hade skjortan varit ett rent funktionellt plagg som man bar av hygieniska skäl. Skjortorna bars närmst kroppen som ett skydd mellan kroppen och de yttre lite finare plaggen . De tidiga modellerna av den moderna skjortan hade stående krage, det var först en bit in på 1900-talet som den nedvikta kragen blev populär och tog över. Sedan dess används den stående kragen på skjortor under högtidsdräkt eller smoking.

portobello-778864
buttons-394065

Skjortans historia har med tydlighet präglats av många förändringar och har endast betraktats som ett finare plagg under ca 100 år. Idag betraktas skjortan oftast som ett medvetet val med en välklädd touch. Den finns i många olika utföranden och bärs till vardag så väl som till festliga tillställningar.